KLED GAEOW -HYLKY – Valmiina sukelluksiin

Eilen asensimme useita merkkejä, joiden pitäisi helpottaa Phi Phi saarilla sijaitsevan Kled Gaew –hylyn paikantamista ja tehdä sukelluksista turvallisempia.
Hylky sijaitsee Phi Phi Leyn itäpuolella, noin 600-800 metrin päässä Pi-Lehn lahdesta. Se on lähes 26 metrin syvyydessä keula osoittaen pohjoiseen ja perä etelään.

Kiinnitimme kaksi 50 metristä köyttä hylyn perään, jotka lähtevät itään ja länteen päin ja toiset kaksi köyttä merenpohjan kautta hylyn keulaan helpottaakseen laivan löytämistä. Näin saimme pidennettyä koko sukellussivustoa joten jos sukeltaja eivät laskeudu suoraan hylyn kohdalle he voivat uida sinne köysiä seuraten. Kuitenkin oikeilla GPS-koordinaateilla Gled Gaew on helppo löytää ja ainakin vielä tällä hetkellä laivan tornin valkoisen katon voi erottaa meren pinnalta katsoen.

Tornin huippu on noin 14 metrin syvyydessä ja laivan runko istuu noin 20 metrissä. Hylkyyn pääsee sisälle useista eri aukoista. Yritämme tällä hetkellä poistaa torni yläreunasta paneelin, joka mahdollistaisi sukeltajien pääsyn hylyn sisään ylhäältä ja suoraan alas runkoon. Itse runko on suurta säilytystilaa, jossa on oma iso sisäänkäynti luukku.

Rungon keulassa on entinen kylmähuone, jota käytettiin ruuan kuljettamiseen ja säilömiseen. Seinät ovat puupaneloidut ja niissä on lasikuitueristys, joista kumpiakaan ei poistettu ennen laivan upottamista. Tällä hetkellä näkyvyyttä tässä huoneessa on noin 2 metriä eikä siellä ole minkäänlaista ikkunaa paitsi pieni reikä huoneen perällä. Osasyynä heikkoon näkyvyyteen on lasikuidun hajoaminen, joka muodostaa utuisen keltaisen pilven, joka leijaileen katon rajassa.Jossain vaiheessa myös puupanelointi lopulta hajoaa, mikä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen.

Olemme asentaneet paksun köyden, joka on kiinnitetty kylmähuoneen perään ja se kulkee koko rungon läpi ja ylös torniin helpottaakseen hylyn sisällä liikkumista.

Laivan torniin kuljetaan rungon perällä, moottorihuoneessa sijaitsevasta luukusta. Luukku on juuri ja juuri tarpeeksi suuri, jotta sukeltaja mahtuvat siitä tankkeineen. Luukku johtaa ensiksi suurehkoon tilaan ja kun kääntyy oikealle löytää portaat jotka johtavat ylös torniin.

Hylyn keulassa on pieni tila missä oletettavasti ankkuria ja ketjuja säilytettiin. Huoneessa on ovi ulos ja kattoluukku mistä pääsee myös poistumaan.

Turvallista ylöstuloa varten olemme kiinnittäneet köyden tornista pintaan, jossa on poiju ennen kolmea metriä meren pinnasta.

Sukelsimme hylyllä ensi kertaa viime viikolla ja se on jo nyt houkutellut paljon pieniä kaloja ja mustekala parvia.

Suuri kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka auttoivat eilen köysien kiinnittämisessä!

By Published On: July 21st, 2015Categories: Kled Gaeow -Hylky
Cleaning A Coral NurseryCleaning A Coral Nursery
Phi Phi Scuba & Snorkeling DivingLife As A Snorkel Guide

Share This Story, Choose Your Platform!